САЩ ще използват гръцкото пристанище в Алексанрдуполис като отправна точка за около

...
САЩ ще използват гръцкото пристанище в Алексанрдуполис като отправна точка за около
Коментари Харесай

НАТО разполага 3000 души персонал и оборудване в България и Румъния

Съединени американски щати ще употребяват гръцкото пристанище в Алексанрдуполис като отправна точка за към три хиляди военни и военно съоръжение, които ще се разпрострат в съседна България и в Румъния, която граничи с Украйна , се показва в обява на в. „ Катимерини “. Според изданието е въпрос на дни, даже часове, в Александруполис да пристигнат корабите, които транспортират военни те и оборудването.

Войната в Украйна докара до преосмисляне на тактиката на НАТО  и този факт ще повлияе на позициите на Гърция в Алианса, разяснява още изданието.

След като реши да изпрати в Украйна  военно съоръжение, съвместимо със системите на Русия – 20 хиляди пушки АК-47, 815 руски противотанкови ракетни установки РПГ-18 и 122 ракети за чешки реактивни системи за залпова пукотевица РМ-70, Гърция сподели от началото желание да се причисли към непряката помощ на НАТО за Украйна , отбелязва „ Катимерини “.  

Изданието показва, че поради черноморската си брегова линия България и Румъния се считат за страни на НАТО от първа линия по отношение на спора Украйна-Русия.
Съвместната защита на Източна Европа се покачва с повече сухопътни елементи. С пристанището в Александруполис и военноморската база на остров Крит Суда Гърция разполага с скъп проход както към Черно море, по този начин и към източната част на Средиземно море, където има военноморско наличие на Русия , разяснява " Катимерини ".

Гърция ще бъде приканена да даде сухопътни сили на НАТО , а военновъздушните й сили към този момент вземат участие в патрулирането във въздушното пространство над крайбрежните региони на България и Румъния, както и в региона на Република Северна Македония, показва гръцкият вестник.   

Това, че Съединени американски щати придават такова значение на ролята на Гърция в НАТО е забавно поради обстоятелството, че поради географското си разположение на изток и обширната си черноморска брегова линия Турция постоянно е считана за главен съдружник в региона, се отбелязва в публикацията на „ Катимерини “.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР